Τυροκομικά Προϊόντα

tyria-main

Τυροκομικά προϊόντα απ’ όλη την Κρήτη

Η εταιρία μας με σεβασμό στην παράδοση και στην ποιότητα συνεργάζεται με μικρά τυροκομεία, βοηθώντας και τις τοπικές κοινωνίες ν’ αναπτυχθούν και να αναδείξουν την Ελληνική παράδοση του τόπου μας. Η παραγωγή γίνεται μόνο όταν έχουν γάλα τα ζώα και όχι με σκόνες γάλακτος και άλλα υποκατάστατα. Οπότε τα αγνά υλικά γίνεται το πρώτο μας μέλημα. Γεύσεις πλούσιες σε λιπαρά ή μη, με αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα, πεπαλαιωμένα ή φρέσκα, όλα για την πιο νόστιμη εμπειρία γεύσης.


Γραβιέρες

Γραβιέρες Κεφάλια

Γραβιέρα Πικάντικη Ρεθύμνου “Γασπαράκη”  ±15 κιλά

Γραβιέρα Πικάντικη Μυλοποτάμου “Βολτυράκη” ±15 κιλά

Γραβιέρα  Γλυκιά Σφακίων “Τσιτσιρίδη”  ±16 κιλά

Γραβιεράκια Σφακίων “Τσιτσιρίδη”  ±1,5 κιλά / ±3 κιλά

Συσκευασμένες Γραβιέρες

Γραβιέρα Γλυκιά Ρεθύμνου “Ηλιάκη”   ±400γρ.

Γραβιέρα Πικάντικη 12μηνης ωρίμανσης Ρεθύμνου  “Ηλιάκη”  ±400γρ.

Γραβιέρα Πικάντικη  Μυλοποτάμου “Βολτυράκη”   ±400γρ.

 

Γραβιέρα Γασπαράκης

Η γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Παραδοσιακό σκληρό τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα. Τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρός υπόγλυκη γεύση, βουτυρώδη λόγω του λίπους και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Σημαντικό για την ανάδειξη της γεύσης είναι ο χρόνος ωρίμανσης, η εποχή της συλλογής του γάλακτος και η περιοχή που τρέφονται τα ζώα. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί σκέτο ή με μέλι.

Κεφαλοτύρια

Κεφαλοτύρι Γλυκό Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμένο) ±1,5 κιλά

Κεφαλοτύρι Πικάντικο Μυλοποτάμου “Βολτυράκη” (συσκευασμένο) ±3 κιλά

Τυροκομικά Προϊόντα

Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό, αλμυρό και πικάντικο τυρί, φτιαγμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Καταναλώνεται όπως είναι σαγανάκι, ή προστίθεται σε φαγητά όπως τα μακαρόνια, το κρέας ή τα μαγειρευτά λαχανικά και τις τηγανητές πατάτες. Ωριμάζει μετά από τρεις μήνες. Ένα ώριμο κεφαλοτύρι, ενός χρόνου ή και περισσότερο, είναι πιο ξηρό και με δυνατότερη γεύση. Τρώγεται  σαν μεζές μαζί με ρακί, είτε τριμμένο πάνω σε άλλα φαγητά.

Γίδινο Τυρί Ρεθύμνου “Τζουρμπάκη” (συσκευασμένο) ±1,5 κιλά

Γίδινο Τυρί Ρεθύμνου “Τζουρμπάκη” (συσκευασμένο) ±300γρ.

Γίδινο Τυρί Τζουρμπάκης

Είναι κεφαλοτύρι που παράγεται αποκλειστικά και μόνο από γάλα κατσικίσιο που συλλέγεται στη περιοχή του τυροκομείου, γι’αυτό και το χρώμα του είναι πιο άσπρο από το κεφαλοτύρι. Είναι παρασκευασμένο με λιγότερο αλάτι και σε συνδυασμό με το γάλα της κατσίκας έχει και λιγότερα λιπαρά και μοναδική φυσική γεύση. Έχει ιδιαίτερα ευχάριστη υπόγλυκη γεύση, με ελαστική μάζα.

Λευκά Τυριά Άλμης

Λευκό τυρί άλμης «Φέτα» Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμένη) ±500γρ.

Τυροκομικά Προϊόντα

Μαλακιώτικο τυρί πρόβειο (μπλε) επιτραπέζιο λευκό τυρί πού διατηρείται σε άλμη. Είναι η λεγόμενη φέτα όμως λόγω του ότι έχει κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π. στις περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας στην Κρήτη δεν επιτρέπεται να διατηρεί αυτή την ονομασία γ’αυτό και ονομάζετε λευκό τυρί άλμης. Το μαλακό πρόβειο (μπλε) με 100% πρόβειο ή 50% πρόβειο και 50% αίγειο με μέγιστη υγρασία 56% και λιποπεριεκτικότητα 43%. Η ημερομηνία λήξης είναι 12 μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής. Χρησιμοποιείται στην τοπική κουζίνα για την παραγωγή διαφόρων εδεσμάτων (σπανακόπιτα, τυρόπιτα), αποτελεί ωραίο συνοδευτικό στην χωριάτικη σαλάτα.

Ανθότυρα – Μυζήθρες (Ανάλατες)

Ανθότυρο Μίνι Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμένο) ±400γρ.

Μυζηθράκια Μίνι Σφακίων (συσκευασμένα) ±400γρ.

Ανθότυρο Μίνι Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμένο)

Είναι η μυζήθρα ή αλλιώς ανθότυρος φρέσκος, ένα από τα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδας και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί από μόνη της μια ξεχωριστή κατηγορία τυριού. Παραδοσιακό μαλακό τυρί τυρογάλακτος (ορός μετά την παραγωγή Γραβιέρας, Κεφαλοτυριού, Λευκού τυριού άλμης) παρασκευάζεται από τυρόγαλα πρόβειο ή γίδινο στο οποίο προστίθενται 20% αιγοπρόβειου γάλακτος. Χαρακτηρίζεται ως ένα μαλακό λευκό τυρί , με αφράτη λεία υφή χωρίς οπές και μία κρεμώδη υπόγλυκη γεύση και χαμηλά λιπαρά, η οποία λιώνει στο στόμα αφήνοντας πίσω μια πλούσια εμπειρία. Είναι ιδανικό για δίαιτα, τρώγεται σκέτο ή με μέλι εξαιρετικό και σε πολλές μαγειρικές παρασκευές αλμυρές ή γλυκές. Είναι ιδανικό σε πίτες, πιττάκια, τζεβρεμέδες, λυχναράκια, ανεβατά πιττάκια, συνοδευτικό με άλλα τυριά σε σαλάτες, cheesecake, χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με μυζήθρα και σπανάκι.

Ξινομυζήθρα Βαρελιού Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμενη) ±400γρ

Ξυνομυζήθρα Ρεθύμνου Ηλιάκη

Μαλακό λευκό αφορμάριστο τυρί που παρασκευάζεται όπως και η φρέσκια μυζήθρα μόνο που αφήνεται πριν καταναλωθεί να ωριμάσει και να αποκτήσει μια όξινη ως υπόγλυκη γεύση, με πλούσια βουτυράτη υφή και μετρημένη αλμύρα. Η ωρίμανση γίνεται μέσα σε βαρέλι ξύλινο ή πλαστικό εξ΄ου και έχει πάρει και την  ονομασία της. Αποτελεί βασικό συστατικό για τον παραδοσιακό κρητικό ντάκο μαζί με ψιλοκομμένη ντομάτα, ρίγανη, κάπαρη και δυόσμο. Δοκιμάστε τα επίσης στη σαλάτα, πάνω σε ψητά λαχανικά, σε πίτες (σαρικόπιτες, αγνόπιτες κ.α.) συνδυασμένο με άλλα τυριά ή χόρτα ταιριάζει επίσης στα ζυμαρικά αλλά και σε τάρτες.

Γαλομυζήθρα Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμένη) ±400γρ.

Γαλομυζήθρα Σφακίων “Τσιτσιρίδη”(συσκευασμένη) ±400γρ.

Γαλομυζήθρα “Τσιτσιρίδη”

Το ντακοτύρι λέγεται και πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα. Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης, αλοιφώδους υφής, με υπόξινη ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Παράγεται από αίγειο γάλα. Χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, σε κουκουβάγιες, πάνω σε σαλάτα αντί για φέτα, σε κρεατότουρτες, σε μπουρέκια, αλλά και σε cheesecake. Αποτελεί βασικό συστατικό για τις φημισμένες σφακιανόπιτες. Είναι ένα τυρί που έχει υφή πυκνού γιαουρτιού και ζωντανή μυρωδιά φρέσκου γάλακτος . Η γεύση του είναι πλούσια, γεμάτη βουτυρένια, με μία ανεπαίσθητη οξύτητα, αρκετή πάντως να του δώσει ένταση.

Τουλουμοτύρι Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμένο) ±300γρ.

Τουλουμοτύρι

Είναι σκληρό τυρί που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, έχει πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα. Είναι τυρί με ρίζες από μικρά Ασία, που έχει διδαχθεί σε μας από μικρασιάτες που έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή. Το τυρί αυτό ωριμάζει μέσα σε προβιά ζώου που χρησιμοποιείται μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία απολύμανσης και συντήρησης. Κάποτε αυτός ήταν ο τρόπος συντήρησης και ωρίμανσης μέσα σε σπηλιές λόγω του ότι δεν υπήρχαν ψυγεία.

Ανθότυρο Ξερό Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμένο) ±400γρ.

Ανθότυρο Ξερό Τριμμένο Μυλοποτάμου “Βολτυράκη” (συσκευασμένο) ±400γρ.

Ανθότυρο Ξερό Μυλοποτάμου “Βολτυράκη” (συσκευασμένο) ±1,5 κιλό

%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%81%ce%bf-%ce%be%ce%b5%cf%81%cf%8c2

Ο Ανθότυρος ο ξηρός είναι στην ουσία ανθότυρος φρέσκος αποξηραμένος και ώριμος, όπως το όνομα του ξεκάθαρα υπονοεί. Η βασική αιτία παραγωγής του ήταν η δημιουργία ενός τυριού λίγο πιο αλμυρού, το οποίο θα μπορούσε να τριφτεί. Χαρακτηρίζεται ως ένα ημίσκληρο, επιτραπέζιο τυρί, χρώματος λευκού, χωρίς οπές με μία υφάλμηρη, βουτυρώδη γεύση κάπως έντονη με πλούσια αρωματικά χαρακτηριστικά. Παρασκευάζεται από κρητικό αιγοπρόβειο γάλα, από ντόπια ζώα που βόσκουν ελεύθερα και θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και αξίας. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί ή τριμμένο πάνω σε μακαρονάδες.

Αθόγαλο Ρεθύμνου “Ηλιάκη” (συσκευασμενο)

Αθόγαλο

Αθόγαλο ή κρέμα γάλακτος είναι το προϊόν που προέρχεται από  την μερική ή ολική αποκορύφωση του αιγοπρόβειου γάλακτος. Η κρέμα αυτή περιέχει σχεδόν όλα τα λιπαρά συστατικά. Το αθόγαλο καταναλώνεται στο ψωμί, ψήνεται με αυγά και χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων παραδοσιακών εδεσμάτων όπως τα τσουρέκια, κουλουράκια κ.α. Από αυτό φτιάχνεται η περίφημη στάκα και το στακοβούτυρο.

Στακοβούτυρο Σφακίων “Τσιτσιρίδη”

Στακοβούτυρο

Είναι προϊόν που παράγεται μετά από βράσιμο αιγοπρόβειας κρέμας (αθόγαλου) και έχει 95% λιπαρά. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα για να δώσει ιδιαίτερο άρωμα στα παραδοσιακά φαγητά όπως είναι το πιλάφι, το ψητό και στην ζαχαροπλαστική για να δώσει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα γλυκά ή στα κουλουράκια, τσουρεκάκια, κουραμπιέδες, κ.α.